fysiek mentaal emotioneel balans

ProVit Methode

Jouw expeditie voor duurzame gedragsverandering

Om jezelf vitaal en vol energie te voelen, scherp te blijven en aandacht en focus te hebben moet je fysiek opgeladen, emotioneel verbonden, mentaal gefocust en afgestemd zijn op een hoger doel dat zinvol voor je is.

Deze 4 energiebronnen hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar over en weer. Het is belangrijk om energie goed te verdelen en te managen, door het verbruiken van energie af te wisselen met het aanvullen van energie. Dat betekent ook dat we onze grenzen gecontroleerd en systematisch moeten overschrijden om te groeien, uit de comfortzone dus.

Stress is hierbij geen vijand, maar juist nodig voor groei. Wat hierbij helpt is het trainen van fysieke, emotionele en mentale vaardigheden en het ontwikkelen van vaste patronen om zo gedragsverandering duurzaam te maken en terugval in oud gedrag te voorkomen.

fysiek mentaal emotioneel balans

Expeditiebegeleider nodig?

Neem dan contact op voor een persoonlijke kennismaking.

Mail naar court@peopleprovit.nl
of bel mij op 06 47 22 48 85.

De ProVit methode kenmerkt zich door steeds vanuit een hoger doel, ervaringsgericht te werken in de driehoek, fysieke, mentale en emotionele vaardigheden. Ervaringsgericht betekent dat we vooral doen! Ik leg tijdens beweging, niet helpende patronen van individuen of binnen teams bloot en laat direct meer effectieve oplossingen ervaren.

Maar wat betekent dat nou fysiek, mentaal en emotioneel in balans en werken vanuit een hoger doel? Waarom is dat zo belangrijk? En wat levert het op?

“Waar groei en ontwikkeling van fysiek naar emotioneel naar mentaal en naar het hogere doel lopen, wordt de verandering vanuit het hogere doel in gang gezet."

- Court Cameron -

Persoonlijke expeditie

Op weg naar persoonlijke en vitale groei

De Persoonlijke Expeditie is een traject op maat. De stappen van een traject zijn van te voren duidelijk, de invulling ervan is uniek, want ieder mens is uniek.

Een traject start altijd bij een vrijblijvend kampvuurgesprek. Een gesprek waarin we kennismaken met elkaar, je vraag of uitdaging bespreken en vervolgens samen bespreken of er een klik is en ik op dat moment de juiste persoon ben om je verder te helpen. Als we samen een expeditie gaan plannen, zijn wederzijds vertrouwen en commitment de basis van waaruit we op weg gaan.

We starten met een basisexpeditie van 3 maanden, bestaande uit:

 • een uitgebreide intake;
 • een advies voor een route die bij jou past;
 • 6 contactmomenten van 1,5 uur;
 • opdrachten/huiswerk om zelf te oefenen.

Dit basistraject kan naar behoefte worden uitgebreid met extra contactmomenten, maar ook:

 • Leefstijladvies, o.a. over bewegen, voeding, slapen, ontspannen en ademhalen.
 • HRV lifestyle analyse: Deze analyse brengt in kaart of je in balans bent op stress en herstel. Het is een meerdaagse, grondige analyse die laat zien hoe je je balans en prestatie kunt verbeteren. Hierdoor kun je gerichter werken aan je gedragsverandering en zien wat bepaalde interventies voor je doen.
 • Personal training: Dit kan relevant zijn wanneer je fysieke doelen hebt of blijkt dat je fysiek meer in conditie moet komen, omdat dit de fundamentele brandstof is voor je balans.
fysiek mentaal emotioneel balans

Teamexpeditie

Op weg naar een krachtig en vitaal team

Zoals ieder mens uniek is, is ieder team ook uniek. Er is meer dan de som van individuen en dat maakt het complex. De inhoud van een teamexpeditie is daarmee helemaal afhankelijk van de fase waarin een team zich nu bevindt, hoe het met de individuen in het team gaat, leiderschap, externe omstandigheden of interne perikelen ten opzichte van de situatie waar jullie met elkaar naartoe willen.

Een traject start altijd bij een vrijblijvend kampvuurgesprek. Een gesprek waarin we kennismaken met elkaar, de vraag of uitdaging bespreken en vervolgens samen kijken of er een klik is en wat de ProVit methode kan doen om het team verder te helpen. Wederzijds vertrouwen en commitment zijn de basis van waaruit we op weg gaan.

Wanneer we besloten hebben de teamexpeditie te plannen, doe ik een uitgebreide intake binnen de organisatie of het team om een beeld te krijgen van de huidige en gewenste situatie. Hoe ziet de top van jullie berg eruit? Wanneer is de expeditie geslaagd?

Met de informatie uit de intake maak ik een maatwerkexpeditie. Je kunt hierbij denken aan:

 • Een (meerdaagse) actieve teambuilding om elkaar beter te leren kennen of bijvoorbeeld elkaars talenten te ontdekken.
 • Een actief teamuitje op maat.
 • Een traject waarin we met elkaar werken aan vitaliteit, een betere samenwerking, duidelijke communicatie, balans tussen stress en herstel of leren omgaan met stressvolle omstandigheden.
 • Teamontwikkeling met behulp van DISC en Drijfverenanalyse om een gemeenschappelijke taal in samenwerking te creëren, elkaars gedrag beter te begrijpen en beter gebruik te maken van elkaars kwaliteiten.
 • Voor specifieke thema’s werk ik indien nodig graag samen met partners uit mijn netwerk om zo voor het team de juiste aanpak te bieden.

Leiderschapsexpeditie

Leiderschapsexpeditie

Op weg naar persoonlijk leiderschap

De Leiderschapsexpeditie is een traject op maat en heeft veel weg van de persoonlijke expeditie. De focus ligt echter op jouw rol als leider van een organisatie of team. De stappen van een traject zijn van te voren duidelijk, de invulling ervan is uniek, want ieder mens en iedere leider is uniek.

Een traject start altijd bij een vrijblijvend kampvuurgesprek. Een gesprek waarin we kennismaken met elkaar, je vraag of uitdaging bespreken en vervolgens samen bespreken of er een klik is en of de ProVit methode aansluit bij jou en je vraag. Wederzijds vertrouwen en commitment zijn de basis van waaruit we op weg gaan.

Het aantal en de frequentie van de contactmomenten is afhankelijk van je vraag en het doel wat je wilt bereiken en brengen we in beeld tijdens een uitgebreide intake.

Na deze intake maak ik op basis van de informatie die ik van jou heb gekregen een maatwerkexpeditie.

Tijdens deze expeditie gaan we samen aan de slag en ontvang je van mij oefeningen om te experimenteren met je inzichten en wat je leert tijdens de contactmomenten.

Tussendoor leer je reflecteren op je gedrag en de invloed ervan op anderen én je leert inzien, hoe en waarom je reageert zoals je reageert en wat het effect daarvan is op jou en je team.

Dit kun je naar behoefte uitbreiden of aanvullen met:

 • HRV lifestyle analyse: Deze analyse brengt in kaart of je in balans bent op stress en herstel. Het is een meerdaagse, grondige analyse die laat zien hoe je je balans en prestatie kunnen verbeteren. Hierdoor kun je gerichter werken aan je gedragsverandering en zien wat bepaalde interventies voor je doen.
 • DISC en Drijfverenanalyse voor inzicht in je voorkeursgedrag, drijfveren en leiderschapsstijl.
 • Personal training, wanneer je fysieke doelen hebt of blijkt dat je fysiek meer in conditie moet komen, omdat dit de fundamentele brandstof is voor je balans als leider.
 • Leefstijladvies, o.a. voor bewegen, voeding, slapen, ontspannen en ademhalen.
persoonlijke expeditie

Eindstation van de expeditie: duurzame gedragsverandering

fysiek mentaal emotioneel balans

Fysiek in balans

Fysieke energie is de fundamentele bron van brandstof. Het bepaalt je alertheid en vitaliteit maar ook je vermogen om emoties te controleren, gefocust te blijven, creatief te denken en door te zetten om je doel te bereiken.

De balans tussen inspanning en herstel is cruciaal. Te weinig herstel bij hoge inspanning kan leiden tot burn-out en overbelasting. Te weinig inspanning bij te veel herstel zorgt voor fysieke achteruitgang.

Belangrijke factoren hierbij zijn conditie, kracht, ademhaling, voeding, nachtrust en herstellend vermogen.

fysiek mentaal emotioneel balans

Mentaal in balans

Voor goede prestaties is het belangrijk om te kunnen focussen en op elk moment over te kunnen schakelen van algemeen naar gedetailleerd en van intern naar extern. Daarnaast is het van belang dat we realistisch optimistisch zijn.

Mentale energie vloeit voort uit positief denken. De sleutel voor ons mentale herstel is door onze hersenen regelmatig en bewust rust te gunnen.

Belangrijke factoren zijn mentale voorbereiding, visualisatie, jezelf aanmoedigen, effectief tijdmanagement en creativiteit.

fysiek mentaal emotioneel balans

Emotioneel in balans

Om goed te kunnen presteren zijn aangename en positieve emoties, zoals plezier, uitdaging, avontuur en mogelijkheden nodig. Negatieve emoties kosten heel veel energie, zijn ineffectief en op lange termijn slecht voor onze gezondheid.

Een activiteit die aangenaam is en voldoening geeft, is een bron van emotionele oplading en herstel. Doe dus dingen die je leuk vindt!

Belangrijke factoren bij emotionele balans zijn zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, zelfbeheersing en empathie.

fysiek mentaal emotioneel balans

Waarden in balans

De wil om energie te besteden komt vooral voort uit zingeving, het hogere doel dat we onszelf stellen. Het zet aan tot actie en is de grootste bron van passie, doorzettingsvermogen en commitment.

Wanneer we iets doen waarbij we zingeving ervaren heeft dat positieve invloed op onze fysieke, emotionele en mentale energie. Het gaat over de verbinding met onze waarden en een doel dat verder gaat dan eigen belang.

De belangrijkste factoren zijn karakter en moed om te leven naar de voor ons belangrijke waarden.